Jak upiec biszkopt?

0
2180

Biszkopt jest podstawą wielu smacznych ciast. Może być wykorzystywany zarówno do tradycyjnych deserów jak i okazjonalnych tortów. Jest puszysty, lekki i bardzo smaczny. Pasuje do mas serowych, śmietanowych i wielu innych. Niestety niektórzy mają spory problem z upieczeniem dobrego biszkoptu, nie jest to bowiem najłatwiejsze do przygotowania ciasto.

Idealny biszkopt

Dzięki znajomości kilku zasad, szybko możemy przygotować idealny deser. Podstawą biszkoptu są tak naprawdę trzy składniki: jajka, mąka oraz cukier. Wielkość biszkoptu zależy od tego ilu jaj użyjemy. Co ważne zawsze używamy dwóch różnych rodzajów mąki: pszennej oraz ziemniaczanej (w proporcjach ¾ do ¼). W niektórych przepisach na liście składników widnieje także proszek do pieczenia jednak nie będzie on potrzebny. Z kolei jeśli chodzi o cukier, tu również istnieje kilka wersji. Jedna mówi, żeby zawsze używać cukru kryształu, inna z kolei mówi że lepiej wybierać drobny cukier do wypieków, ponieważ szybciej się rozpuści.

Najważniejsze zadanie

Absolutną podstawą, od której zaczynamy przygotowanie biszkoptu jest ubicie piany z białek. Miska, w której będziemy to robić musi być czysta i sucha. Zadbajmy o to. Kolejna kwestia to sam proces ubijania. Zacznijmy od białek, gdy będą już sztywne dodawajmy po jednej łyżce cukru. Cały ten czas mikser musi być włączony. Gotowa piana jest błyszcząca i sztywna. Kolejny krok do dodanie żółtek (jedno po drugim). Dopiero na końcu możemy wsypać przesianą mąkę.  Całą masę możemy wymieszać łyżką, lub mikserem na małych obrotach.

Dobrze upieczony

Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 22 centymetrów. Bardzo ważne jest aby formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Najlepiej włączyć go, gdy tylko rozpoczynamy pracę nad ciastem i ustawić na około 170 stopni. Biszkopt powinien piec się 30 minut. Można sprawdzić go metodą „suchego patyczka”.

Smaczne desery

Z biszkoptu można przygotować wiele smacznych ciast. Sprawdzone przepisy znajdziemy na stronie www.najlepszewkuchni.pl. Szczególnie polecane jest ciasto „brzdąc” z pysznym kakaowym kremem ułożonym na puszystym biszkopcie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here