Dystrybucja dodatków do żywności – jakie rodzaje wyróżniamy?

0
954

Przemysł spożywczy korzysta z rozmaitych dodatków. Każda z grup ma określone właściwości i jest dodawana do produktu w konkretnym celu. W Polsce do użytku dopuszczono blisko trzysta substancji z dwudziestu czterech grup. Co konsument powinien o nich wiedzieć?

Barwniki – jak są pozyskiwane?

Ta grupa dodatków do żywności odpowiada, jak sama nazwa wskazuje, za nadanie produktom określonej barwy. Człowiek zna je od dawna i chętnie stosuje podczas produkcji żywności. W tym celu wykorzystuje nie tylko barwniki naturalne, ale także identyczne z naturalnymi oraz sztuczne. Najbardziej niepożądane dla człowieka są te z ostatniej grupy. Substancje żółte, czerwone czy niebieskie mogą bowiem doprowadzić do poważnych problemów pokarmowych. Dotyczy to sytuacji, w której spożywamy zbyt duże produktów barwionych sztucznie. Okazuje się też, że może to być przyczyną problemów z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Dlatego właśnie warto sprawdzać, jakie produkty włączamy do naszej diety. Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczanie się wyłącznie do barwników naturalnych. Te są pozyskiwane z łodyg, korzeni i owoców roślin. Istnieją także barwniki pochodzenia zwierzęcego. Nie mamy więc konieczności sięgania po rozwiązania powstałe drogą laboratoryjną czy chemiczną.

Konserwanty – jakie jest zadanie tych dodatków?

Głównym zadaniem kolejnej grupy dodatków do żywności jest wydłużanie terminu przydatności do spożycia. Konserwanty skutecznie ograniczają także rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki temu produkt nie zepsuje się szybko i będzie mógł spędzić więcej czasu na sklepowej półce czy w domowej lodówce. W przemyśle spożywczym stosuje się zarówno konserwanty naturalne, jak i sztuczne. Dlatego warto sprawdzać, które z nich zostały wykorzystane w naszym produkcie. Do naturalnych konserwantów możemy zaliczyć chociażby cukier, sól, czy kwas cytrynowy. Mniej znanymi będą m.in. tymianek i oregano. Konserwanty te skutecznie hamują rozwój drobnoustrojów. Oregano jest nawet uznawane za substancję leczniczą i pomocną w odtruwaniu organizmu.

Dystrybucja dodatków do żywności – co jeszcze stosuje się w przemyśle?

Inną grupą dodatków do żywności, która jest pożądana szczególnie w przemyśle mięsnym, są fosforany. Warto tu wspomnieć, że organizm człowieka potrzebuje tych substancji w naturalnej formie. Dlatego w swojej diecie powinien uwzględniać m.in. tuńczyka, orzechy, soję, czy kakao. Podczas produkcji żywności dodaje je się natomiast w celu skrócenia całego procesu i utrzymania odpowiedniej wagi produktu. Fosforany wiążą bowiem wodę podczas obróbki termicznej. Poza tym surowiec ten poprawia apetyczność wędlin, co przekłada się z kolei na ich wyższą sprzedaż. Oczywiście, wymienione tutaj surowce nie są jedynymi, które stosuje przemysł spożywczy. Dlatego istnieją firmy, których głównym zajęciem jest dystrybucja dodatków do żywności. Jedną z nich znajdziesz pod tym linkiem https://oqema.pl/. Przedsiębiorstwa te muszą jednak wykazywać się wysokim profesjonalizmem i dbać o wiele szczegółów. Wszystko po to, by do producentów żywności trafiały dodatki wysokiej jakości, w pełni bezpieczne dla ich produktów. Potwierdzeniem tych kompetencji będą chociażby europejskie certyfikaty. Informacje o nich powinniśmy bez problemu odnaleźć na stronach dystrybutorów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here