Jak zrobić żeberka

0
1749

Według wielu żeberka to najlepsze mięsko do zjedzenia na pożywny, sycący obiad. Dziś podpowiemy Wam, jak zrobić dobre żeberka – przedstawiamy listę przepisów, w których główną rolę odgrywają właśnie żeberka!

Przed pieczeniem przygotujmy mięso

Niezależnie od tego, jaka wersja żeberek najbardziej nam odpowiada, przed przyrządzeniem trzeba koniecznie przygotować mięso w odpowiedni sposób. Jak przygotować mięso na żeberka, aby było delikatne, smaczne i chrupiące? Po pierwsze, trzeba wybrać w sklepie dobry kawałek mięsa.

Rzadko kupowanie żeberek online w supermarketach będzie dobrym pomysłem w tym wypadku – lepiej jest pójść do sklepu i samodzielnie wybrać duży pas żeberek. To właśnie większe kawałki mięsa będą najlepiej wyglądały. Młode żeberka, rozkawałkowane natomiast według wielu smakują lepiej niż te w większym kawałku. Młode żeberka w kawałkach łatwiej jest przygotować niż te w większym kawałku.

Przygotowujemy marynatę na żeberka

Najczęściej spotykanym sposobem na żeberka jest duszenie ich w marynacie z miodu i musztardy. Jest to klasyczny przepis, do którego jesteśmy w Polsce przyzwyczajeni. Jak zrobić żeberka w miodzie? Należy wziąć 3 duże łyżki musztardy, taką samą ilość miodu, a następnie wymieszać to z olejem (najlepiej rzepakowym). Następnie dodajemy czosnek – najlepszy będzie ten, który samodzielnie wyciśniemy z praski. Całą marynatę warto też posolić i opieprzyć.

Gotowa marynata powinna trochę odstać, zanim zaczniemy nacierać nią mięso. W czasie leżakowania, wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, tworząc bardzo ciekawe połączenie. Optymalnie marynata powinna stać przez około godzinę. Następnie, nacieramy nią mięso. Zróbmy to dokładnie. Tak przyrządzone surowe mięso zamknijmy w szczelnym pojemniku i wstawmy do lodówki – najlepiej na noc. Tylko wtedy będziemy pewni, że mięso będzie miało bogaty smak po upieczeniu.

Jak piec żeberka w piekarniku?

Żeberka, które zostały natarte marynatą i odstawione na noc do lodówki, należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Polecamy na początek piec żeberka pod przykryciem. Dopiero po około dwudziestu minutach należy zdjąć przykrywkę i zacząć prawowity proces pieczenia, który powinien trwać około pół godziny.
Zamiast pieczenia, można wybrać opcję grillowania żeberek – wówczas warto zmniejszyć nieco temperaturę w piekarniku. Mięso pochodzące z żeberek jest delikatne i łatwo jest je spalić przy zbyt wysokich temperaturach w piekarniku.

żeberka

Zupa z żeberek

Przygotowanie zupy z żeberek to tak naprawdę sposób na upieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu. Zupa jarzynowa czy kapuśniak z żeberkami będzie sycący i będzie miał cudowny smak. Po wygotowaniu mięsa, można wyjąć je z zupy i włożyć do piekarnika. Smakosze twierdzą, że to właśnie żeberka uprzednio ugotowane w ten sposób w zupie mają najlepszy smak. Dodatkowo, taki przepis na żeberka pozwala zachować maksimum oszczędności czasu.

Pamiętajmy jednak, aby po wyjęciu żeberek z zupy dobrze nasmarować je polskimi ziołami. Najlepiej sprawdzi się tutaj rozmaryn, a także tymianek. Warto również żeberka z zupy natrzeć olejem rzepakowym.
Tak przygotowane mięso nie musi stać przez dobę w lodówce przed pieczeniem, bo zostało już ugotowane. Wystarczy wystawić je na stosunkowo krotki czas do piekarnika i danie gotowe. Dodajemy do tego grillowane ziemniaki i surówkę z kapusty – wszak to właśnie w połączeniu z kapustą żeberka dają największe walory smakowe.

Żeberka bez kości

Niektórzy wolą żeberka bez kości. Są bardziej delikatne w smaku, bo odkrajamy tylko to, co najbardziej wartościowe. Jednocześnie, łatwiej się jada takie żeberka. Jak je zrobić? Na początku kroimy surowe mięso – oddzielamy je od kości uważając na to, aby kawałki miały równą wielkość. Następnie, z każdej strony obsmażamy takie mięso. Dodajemy czosnek oraz sól, pieprz i mąkę do takiej zasmażki. Warto smażyć żeberka na smalcu, a nie na oleju.

jak zrobić żeberka na grillu

Marynata orientalna (z imbirem)
Żeberka pieczone na sposób orientalny często zjednują sobie Polaków: jest to nietypowa w smaku potrawa. Tutaj należy przygotować bulion, imbir, czosnek, sól, ostry pieprz, a także cytrynę i cukier. Nacieramy żeberka marynatą z tych składników. Imbir, czosnek ścieramy na tarce. Wrzucamy mięso do marynaty i polewamy to bulionem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy z lodówki, odsączamy z bulionu i pieczemy.

Jak jeść żeberka?
Żeberka pieczone w piekarniku, nawet z niezwykle tłustą marynatą, jemy palcami. Nawet w restauracji, gimnastykowanie się z takim mięsem nożem i widelce zdaje się niekiedy być pogwałceniem zasad savoir vivre.

Podsumowanie
Jedzenie żeberek wydaje się nieco archaiczne – nic dziwnego, takim rodzajem mięsa zajadali się nie tylko jaskiniowcy, szczególnie doceniając jego delikatny smak. Badania mówią, że żeberkami uwielbiał żywić się dinozaury!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here