Melon w naszym kraju jest stosunkowo mało popularnym owocem. Jeszcze kilka lat temu ciężko było kupić go od tak po prostu, w dyskoncie spożywczym, rzadko też takie rarytasy pojawiały się w popularnych warzywniakach.
Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/melon-wlasciwosci-odzywcze-zdrowotne/
Melony można było dostać zazwyczaj w nieco droższych sklepach sieciowych, ze znaczenie szerszym asortymentem warzywno- owocowym. Cena też wskazywała wówczas na klasę premium.
Dziś dostępność tych owoców jest znacznie większa. Melona dostaniemy bez problemu w każdej, popularnej sieciówce. Również ich ceny nie są wygórowane.
Zapewne ta lepsza dostępność sprawiły, że melon zagościł na dobre na naszych stołach.
Wartości smakowe i zastosowanie
Jedną z najważniejszych cech melona jest spora zawartość wody przy niskiej zwartości cukru. Te dwa wyznaczniki sprawiają, że melon będzie świetną przekąską dla osób będących na diecie lub też starających się o obniżenie wago swojego ciała. Melon podobnie jak arbuz, świetnie gaszą pragnienie w upalne dni. Najlepiej smakuje w postaci surowych, dobrze dojrzałych, czyli żółtych owoców. Krojony na duże plastry, będzie świetną przegryzką na wielu przyjęciach. Melon będzie też dobrze komponował się z szynką parmeńską, możemy go również stosować w różnego typu sałatkach owocowych, ale równie mięsnych.
Wartości zdrowotne melona
Melon poza doskonałym smakiem posiada również szereg właściwości zdrowotnych
- Reguluje ciśnienie tętnicze- ze względu na dużą zawartość potasu, wpływa pozytywnie na regulowanie ciśnienia krwi w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na na nadciśnienie. Wystarczy tylko pamiętać o tym, że w jednej 100 g porcji tego pysznego owocu znajdziemy 267 g potasu.
- Zapobieganiem chorobom nowotworom i miażdżycy – ze względu na dużą zawartość witaminy A i beta-karotenu
- Wpływa pozytywnie na wzrok
- Pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiada za to duża zawartość witaminy B.
- Melon- wpływa również bardzo pozytywnie na urodę. Możemy objadać się nim bez ograniczeń szczególnie w okresie letnim a zawarty w nim beta-karoten pozwoli nam dłużej cieszyć się opalenizną
Przeczytaj też: http://www.ingod.pl/zelazo-w-naszym-organizmie/