Kawa bezkofeinowa – czy warto ją pić?

0
1196

Delektowanie się aromatyczną kawą o poranku lub do południowego deseru należy do niekwestionowanych przyjemności. Picie czarnego napoju w umiarkowanych ilościach może mieć mnóstwo korzyści zdrowotnych. Jednak osoby, które lubią smak kawy, ale nie chcą uzyskać efektu pobudzającego, na przykład w godzinach wieczornych, mogą zdecydować się na kawę bezkofeinową. Dlaczego warto ją pić? Podpowiadamy!

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Kawa bez kofeiny powstaje na skutek dekofeinizacji, a proces odbywa się z użyciem surowych, zielonych ziaren kawy. Głównym wyzwaniem dekofeinizacji jest zostawienie naturalnych walorów aromatycznych i smakowych. Nie jest to łatwy proces, jednak dzięki nowoczesnym technologiom efekt końcowy jest bardzo zbliżony do tego, który otrzymujemy podczas produkcji tradycyjnej kawy z kofeiną.

Jedną z metod na usunięcie kofeiny z ziaren jest zastosowanie obróbki wodnej. Ma jedną podstawową przewagę – podczas procesu nie wykorzystuje się substancji chemicznych do ekstrakcji kofeiny. W pierwszej kolejności ziarna należy namoczyć w gorącej wodzie, by rozpuścić kofeinę. Woda jest przepuszczana przez filtr z zawartością węgla aktywnego. Kawa bezkofeinowa zamknięta w hermetycznych kapsułkach pozwala zawsze cieszyć się świeżym smakiem napoju, zarówno o poranku, jak i wieczorem.

Doskonały smak, który nie ustępuje tradycyjnej kawie

Czy kawa bezkofeinowa ma gorszy smak niż ta z kofeiną? Oczywiście że nie! Jednak wszystko zależy od jej jakości. Dobrym wyborem jest kawa bezkofeinowa zamknięta w kapsułkach, np. od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Do wyboru są dwa rodzaje: espresso oraz café au lait. Ziarna, które zostały w nich użyte, wypłukano z kofeiny przy użyciu czystej wody. Ten naturalny proces zapewnia harmonijną kompozycję kawy i bogaty smak. Miłośnicy delikatnego napoju mogą zdecydować się na mleczną kawę z aksamitną pianką. By sprostać zróżnicowanym smakom kawowych smakoszy powstały również czarne napoje z owocową i zbożową nutą. Ekspres ciśnieniowy do kawy na kapsułki, dzięki systemowi wysokiego ciśnienia, do 15 barów, pozwala na profesjonalne przygotowanie kawy jak z prawdziwej włoskiej kawiarni. Kawa bezkofeinowa wytworzona z wysokiej jakości ziaren arabiki nie tylko zachowuje aromat i smak tradycyjnego napoju, lecz także pełnię wartości odżywczych.

Korzyści zdrowotne

Niezależnie od tego, czy mamy przelewowy ekspres do kawy, czy ciśnieniowy, zależy nam na uzyskaniu jak najlepszego naparu. Prawdziwi smakosze, którzy potrafią wypić nawet kilka filiżanek kawy dziennie, mogą wybrać kawę bezkofeinową bez efektu pobudzającego. Jest to szczególnie dobre rozwiązanie, gdy chcemy sprawić sobie małą przyjemność przed snem. Również osoby, które cierpią na nietolerancję kofeiny, nadciśnienie tętnicze czy bezsenność nie muszą rezygnować z kawy. Nie można nie wspomnieć o walorach zdrowotnych napoju, który zawiera cenne witaminy i minerały.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here