Właściwości białej herbaty

0
849

Wywodząca się z Chin biała herbata do dziś uznawana jest za jedną z najbardziej szlachetnych odmian herbaty. Dawniej, przez wzgląd na proces produkcji była przywilejem ludzi bogatych. Dziś również cieszy się dużą popularnością, z jej spożywaniem wiąże się bowiem wiele korzyści prozdrowotnych. Jest najmniej przetwarzana i zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy wpływających korzystnie na zdrowie.

Proces produkcji białej herbaty

Unikatowość białej herbaty jest ściśle powiązana z procesem jej produkcji. Pozyskuje się ją z młodych, nie rozwiniętych jeszcze w pełni pączków oraz młodych listków krzewów herbacianych, głównie roślin z rodzin kamelia wczesną wiosną zanim dotkną je pierwsze promienie słońca. Pączki i liście zbierane są jedynie przez kilka dni w roku, a potem suszone z wykorzystaniem pary wodnej lub metodą naturalną na słońcu w celu zachowania właściwości i ograniczenia skutków fermentacji. Produkuje się ją głównie w Chinach, w sklepach można również kupić białą herbatę pochodzącą z Tajwanu, Indii oraz Japonii.

Co jest w środku? – Biała herbata

Biała herbata swoimi właściwościami przypomina właściwości herbaty zielonej. Jednak jej działanie jest o wiele silniejsze niż w przypadku jej bardziej zielonej odpowiedniczki. Zawiera w sobie antyoksydanty dzięki którym proces usuwania toksyn z organizmu staje się łatwiejszy. Wysoki poziom przeciwutleniaczy zawartych w naparze neutralizuje działanie wolnych rodników spowalniając procesy starzenia się skóry. Dodatkowo, w odróżnieniu od kawy, herbata biała zawiera niewielkie ilości kofeiny przez co nie uzależnia, ale ma właściwości pobudzające. Jest również źródłem fluoru, który spełnia ważną rolę w budowaniu prawidłowej tkanki kostnej.

Właściwości białej herbaty

Minimalny sposób obróbki białej herbaty pozwala zachować szereg ej właściwości prozdrowotnych. Odpowiednio zaparzony susz pobudza oraz wpływa korzystnie na koncentrację, pamięć i pracę mózgu. Dzięki bogatemu źródłu flawonoidów znanych jako substancje o właściwościach przeciwutleniających biała herbata zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia, dodatkowo hamując procesy starzenia w organizmie.

Zawartość witaminy C w naparze korzystnie wpływa na układ immunologiczny organizmu, wspomaga walkę z chorobami płuc i obniża poziom cholesterolu. Biała herbata świetnie wpływa również na układ kostny wzmagając gęstość kości. Picie naparu polecane jest dla osób mających problemy z metabolizmem, głównie tych odchudzających się. Ekstrakty z białej herbaty znajdują również zastosowanie w kosmetykach – aplikacja preparatów z ekstraktem korzystnie wpływa na skórę chroniąc ją przed niekorzystnym promieniowaniem słonecznym.

Jak parzyć białą herbatę?

Parzenie herbaty rozpoczyna się od wyboru odpowiedniego, wysokiej jakości suszu. Najlepsza w smaku, a jednocześnie najzdrowsza będzie biała herbata w listkach. Jej parzenie można określić mianem rytuału. Na filiżankę naparu potrzebujemy ok. dwóch łyżeczek liści parzonych w temperaturze w granicach 70-90 stopni.

Następnie należy odczekać ok. 4-5 minut, aż herbata się zaparzy. Istotne jest, by nie przekraczać tego czasu bowiem zbyt długie utrzymywanie suszu w wysokiej temperaturze powoduje większe wydzielanie garbników. Idealnie zaparzona biała herbata powinna być lekko żółta, przejrzysta, a jej smak powinien być pozbawiony goryczki.

Do parzenia warto wykorzystać naczynie żeliwne, podkreśli ono wyjątkowy smak herbaty. Ciekawostką jest, że raz wykorzystany susz można jeszcze dwukrotnie zaparzyć. Jednak każde kolejne parzenie należy wydłużyć w stosunku do poprzedniego o 30-60 sekund.

Przeciwwskazania

Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych białej herbaty napar należy spożywać z rozsądkiem. Biała herbata pita regularnie, ale w nadmiarze może przyczyniać się do podrażnienia błony śluzowej żołądka. A wszystko za sprawą garbników nadających herbacie delikatny gorzkawy posmak. Przyczyniają się one także do obniżenia wchłanialności substancji odżywczych i witamin, żelaza oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1. Zaleca się by dzienna dawka nie przekraczała 4-5 filiżanek naparu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here