Jaki ser do pizzy

0
387

Każdego nachodzi czasem ochota na zjedzenie czegoś nie do końca zdrowego i wartościowego. Nikt nie jest w stanie żywić się wyłącznie naturalnymi i odżywczymi produktami – warzywa i owoce są oczywiście smaczne, ale komponowane z nich posiłki z czasem stają się nudne. Przestają one człowiekowi wystarczać, dlatego nie może się on wtedy doczekać chwili, gdy wreszcie będzie mógł spokojnie zamówić sobie ukochaną pizzę. Jest to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków.

Jadamy je na śniadanie, obiad i kolację, często racząc nimi swoich gości, którzy nagle wpadają do naszego domu z niespodziewaną wizytą, robiąc nam „świetną” niespodziankę. Pizza, uchodząca za typowo niezdrowe i mało wartościowe danie, może być jednak naprawdę odżywcza, o ile tylko przygotujemy ją samodzielnie. Nie jest to potrawa skomplikowana, dlatego nawet jeśli w kuchni dotychczas nie spędzaliśmy wiele czasu, spokojnie sobie z nią poradzimy. Musimy tylko dowiedzieć się, jak przygotować puszyste i jednocześnie chrupiące z zewnątrz ciasto, jaki ser do pizzy wybrać i czym ją udekorować, aby jej smak zachwycił dosłownie każdego.

Swoje gotowanie rozpocznijmy od przygotowania wyjątkowego ciasta na pizzę. Jest ono najważniejszym elementem tego popularnego włoskiego placka. Żadne dodatki – najznakomitsze salami czy prawdziwy żółty ser nic nam nie dadzą, jeśli nie zadbamy o tę absolutną podstawę. A jak wykonać porządne ciasto, które w środku będzie przyjemnie miękkie, a na zewnątrz zacznie nas zachwycać swoją chrupką strukturą? W pierwszej kolejności przygotujmy sobie wszystkie składniki, z jakich zdołamy je utworzyć.

pizza

Udajmy się do sklepu i następnie ułóżmy na swoim stole: mąkę pszenną, ciepłą i wcześniej przegotowaną wodę, dowolny olej roślinny (zdecydowanie najlepsza będzie tutaj klasyczna włoska oliwa z oliwek), drożdże (mogą być te typu instant), cukier i ulubione przyprawy. Od razu połóżmy też na blacie większe naczynie i zacznijmy wsypywać do niego kolejne składniki. Najpierw wsypmy ok. 250 gramów mąki pszennej i wymieszajmy ją z czterema gramami drożdży w proszku. Dodajmy dwie łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego), około pół łyżeczki cukru i kilka szczypt soli. Wszystkie składniki porządnie wymieszajmy. Teraz zacznie się prawdziwa zabawa, bo spróbujemy wyrobić swoje ciasto.

Do naszej masy musi jeszcze trafić ok. 150 ml ciepłej przegotowanej wody. Stopniowo wlewajmy ją do naczynia, jednocześnie starając się wyrabiać masę jedną ręką. Róbmy tak aż do momentu, w którym zacznie ono przypominać zbitą kulkę o jednolitej fakturze. Jeśli okaże się, że nasze ciasto jest zbyt suche – zawsze możemy dolać do niego odrobinę ciepłej wody lub kilka łyżek oleju. Jeśli jednak masa lepi nam się do rąk i nie jesteśmy w stanie niczego z niej uformować, posypmy ją mąką pszenną i ponownie wyróbmy.

Gdy uznamy, że konsystencja ciasta jest już wystarczająca, powinniśmy utworzyć z niego większą kulkę, włożyć ją do dowolnego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie drożdże rozpoczną swoje działanie, a nasze ciasto przepięknie wyrośnie. My możemy natomiast zająć się przygotowywaniem dodatków do swojej pizzy. Tym najważniejszym będzie oczywiście ser – a jaki ser do pizzy sprawdzi się najlepiej?

Wszyscy nauczyliśmy się kupować tanie produkty spożywcze. Gdy musimy zapłacić za coś więcej niż dziesięć złotych, bardzo często totalnie rezygnujemy z zakupu i wynajdujemy dla siebie tańszą alternatywę. Podobnie postępujemy z serami. Mało kto z nas chce płacić kilkadziesiąt złotych za kilogram żółtej masy, którą wykorzystujemy do tworzenia kanapek, zapiekanek czy chociażby pizzy. Pamiętajmy jednak, że dobry i prawdziwy ser musi trochę kosztować.

ser do pizzy

Jeśli za jego kilogram płacimy szesnaście czy dwadzieścia złotych, tak naprawdę sięgamy po wyrób seropodobny, który z prawdziwą goudą czy edamskim niewiele ma wspólnego. Jeśli chcemy więc nadać swojej pizzy wyjątkowego smaku i sprawić, by zakochali się w niej dosłownie wszyscy, musimy niestety przeznaczyć więcej pieniędzy na poszczególne jej składniki.

Jaki ser do pizzy będzie więc dla nas najlepszy?

Oczywiście włoska mozzarella. Jest to wyjątkowy ser o wysokiej zawartości białka, który pod wpływem działania wysokiej temperatury fantastycznie rozpuści się na całym cieście. Doskonale przykryje całą powierzchnię naszej pizzy, nadając jej przyjemnego i jednocześnie delikatnego smaku. Oczywiście sam placek możemy jeszcze dodatkowo czymś przyprawić. Bardzo dobrze połączy się on z bazylią, oregano czy ziołami prowansalskimi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here