Jak zrobić nachosy

0
2407

Koniec roku zbliża się wielkimi krokami. Sylwester coraz bliżej, a to oznacza nie tylko poszukiwania odpowiedniej kreacji na noc sylwestrową, ale przede wszystkim planowanie pysznych przekąsek, które zaserwujemy tej nocy. Oprócz ciepłych i zimnych dań idealnie pasujących jako zakąska do drinków z alkoholem warto także przygotować coś do pochrupania. Standardowo na stołach pojawią się chipsy, paluszki i orzeszki. Jako zimna przekąska sprawdzą się świetnie także nachosy, które można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Sprawdźmy więc jak zrobić nachosy

Najprostszym sposobem na nachosy jest po prostu udanie się do sklepu i zakupienie kilku paczek. Na sklepowych półkach znajdziemy także gotowe dipy, które wystarczy przełożyć do miseczek i nachosy gotowe. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak chipsy nachosy nie zawsze mogą pochwalić się dobrym składem. Dlatego zawsze sprawdzajmy zawartość opakowania.

Omijajmy produkty z długim składem i zawartością tłuszczów utwardzonych oraz konserwantów i wzmacniaczy smaku. Bez problemu powinniśmy jednak znaleźć nachosy z prostym składem, które będą zawierać jedynie kukurydzę, olej słonecznikowy bądź rzepakowy oraz sól. Taki produkt to dobry wybór. W dodatku zaoszczędzimy mnóstwo czasu, który będziemy mogli poświęcić na przyszykowanie się do imprezy.

Jeśli jednak wolimy przygotować nachosy sami to jest na to kilka sposobów

Możemy zrobić nachosy z pszennej tortilli. Wystarczy, że potniemy tortillę na trójkątne kawałki. Następnie ułożymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek tortilli spryskujemy oliwą z oliwek lub olejem z awokado, a następnie posypujemy wędzoną papryką, solą lub każdą inną ulubioną przyprawą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać stan nachos, bo lubią się przypalać. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę, by nachos odrobinę przestygły i nie pozostaje nam nic innego jak delektować się ich smakiem.

Jeśli mamy więcej czasu i preferujemy przekąski wykonane w 100% przez nas, możemy oczywiście przygotować nachos sami od zera. Potrzebujemy do tego mąki kukurydzianej, mąki pszennej, soli, oleju roślinnego, ciepłej wody i mielonej ostrej papryki. Pierwszym krokiem jest wyrobienie ciasta. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy do tego sól oraz olej roślinny. Następnie wlewamy odrobinę wody i całość mieszamy tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Powstałe ciasto powinno być elastyczne, a jego konsystencja gładka.

nachosy

Kolejnym krok to rozwałkowanie ciasta – powinno być dość cienkie. Następnie wykrawamy z ciasta trójkąty, które delikatnie nakłuwamy widelcem. Dzięki temu zabiegowi w nachosach nie powstaną pęcherze powietrza. W garnku rozgrzewamy olej. Po czym partiami wrzucamy na olej nasze nachosy. Smażymy do czasu aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Po usmażeniu układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie posypujemy je ostrą papryką lub inną ulubioną przyprawą.

Nachos możemy podawać solo lub z różnego rodzaju dipami. Najpopularniejsze jest guacamole, które powstaje z awokado. Najlepsze w tym celu będzie awokado odmiany Hass, które jest już gotowe do spożycia, więc nie musimy czekać aż dojrzeje. Wystarczy, że obierzemy awokado i przełożymy do miseczki. Następnie zgnieciemy je widelcem tak by utworzyło pastę. Dodajemy do tego sok z limonki oraz doprawiamy odrobiną pieprzu i soli do smaku. To wersja podstawowa, ale możemy do niej dodać także drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz pomidory.

Oprócz guacamole do nachos pasuje także pomidorowa salsa pico de gallo. Do jej przygotowania potrzebujemy pomidorów, cebuli, soku oraz skórki startej z limonki, papryczek jalapeno, czosnku, kolendry oraz soli. Wszystkie składniki drobno siekamy, a następnie całość dokładnie mieszamy. Idealny do nachos jest także sos serowy. Do jego przygotowania wystarczy ser, mleko oraz mąka.

nachosy z sosem

Najlepszym serem będzie cheddar, który jest wyrazisty w smaku i bardzo kremowy. Możemy przygotować także wegańską wersję sosu serowego, w której nie użyjemy ani grama sera. Za ser posłużą nam w tym wypadku płatki drożdżowe nieaktywne, które w swym smaku przypominają parmezan.

Nachos to świetna przekąska na każdą imprezę. Stanowi dobrą alternatywę dla chipsów. W szczególności, jeśli sami przygotujemy nachos od zera. Niewątpliwym plusem jest także to, że możemy wyczarować niezwykłe smaki, które w sklepach nie są dostępne. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i kubki smakowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here