Czy warto ? – żywność ekologiczna

0
2016

Często zadajemy sobie pytanie czy warto wydać więcej pieniędzy na żywność ekologiczną. Żywność organiczna (inna nazwa ekologicznej) jest bogatsza w witaminy i minerały w porównaniu z żywność typową zwaną konwencjonalną. Żywność ekologiczna uprawiana i produkowana jest bez szkodliwych substancji chemicznych. Warto wprowadzić w codzienną dietę produkty ekologiczne pod warunkiem, że posiadają one ważne certyfikaty gwarantujące wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Należy pamiętać, że zdrowie oraz dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie, od jakości spożywanej żywności.

Żywność pochodząca z rolnictwa konwencjonalnego.

Rolnictwo konwencjonalne opiera się na osiąganiu dużej wydajności. Produkcja ta przede wszystkim polega na stosowaniu pasz modyfikowanych genetycznie, sztucznych nawozów czy też antybiotyków. Liczne zastosowanie substancji chemicznych zapewniają szybką i masową produkcję żywności. Spożywanie produktów z tego rodzaju upraw wpływa negatywnie na środowisko jak i również na nasze zdrowie.

Zalety i wady żywności ekologicznej.

Odżywianie się zdrowymi produktami staje się coraz bardziej popularne. W żywności z rolnictwa ekologicznego znajdziemy o wiele więcej witamin i składników mineralnych. Produkty te nie zawierają sztucznych barwników, substancji wspomagających ich wzrost czy też substancji spulchniających dlatego nie zawsze ich wygląd może zachęcać nas do spożycia. Niestety wadą produktów pochodzących z upraw ekologicznych jest ich cena, są droższe od produktów konwencjonalnych. Obecnie na rynku jest bardzo duża ilość sklepów gdzie można kupić zdrowa żywność.

Nowinki o żywności ekologicznej.

Coraz częściej możemy spotkać się z produktami ekologicznymi posiadającymi certyfikaty. Aby rolnik mógł reklamować swoje produkty wraz z certyfikatem musi przestrzegać restrykcyjnych zasad. Podstawowym celem do którego dąży ten typ rolnictwa jest dążenie do zamknięcia obiegu materii poprzez zrównoważenie produkcji roślinnej ze zwierzęcą, utrzymanie równowagi biologicznej w środowisku produkcji rolniczej, wszystko musi opierać się o środki naturalne. Właśnie te rygorystyczne wymogi do których rolnik musi przystosować swoje gospodarstwo wpływają na wyższe ceny żywności ekologicznej.

Samo zdrowie.                     

Zaglądając do badań naukowych dotyczących produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego, owoce bio oraz warzywa bio zawierają więcej witaminy C, żelaza, magnezu, fosforu za to praktycznie w ogóle nie zawierały szkodliwych azotynów i pestycydów – w porównaniu z produktami pochodzącymi z rolnictwa przemysłowego.

Unijny EKO-znak.

Produkty ekologiczne posiadające certyfikat możemy rozpoznać dzięki logo umieszczanym na opakowaniu danego produktu. Wiarygodne certyfikaty potwierdzają nam, że produkt składa się minimum z 95% składników organicznych. Certyfikaty są odnawiane co roku – dlatego rolnictwo ekologiczne jest stale monitorowane.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here